Nieuws

World Animal Protection: beter kippenvlees amper duurder

Samenvatting
  • Onderwerp
    Dierenwelzijn, Pluimvee
  • Interessant voor
    Pluimveehouder
Bekijk de bronnen
Volgens World Animal Protection is vlees van kippen die een beter leven hebben gehad veel goedkoper dan gedacht. De productiekosten van een kip met een hogere welzijnsstandaard liggen slechts 6 tot 9 eurocent per kilogram hoger dan de productiekosten van de kip uit de intensieve veehouderij.

Het onderzoek werd uitgevoerd in vijf markten - Nederland, de Verenigde Staten, Brazilië, China en Thailand - en er er werd gebruik gemaakt van een wetenschappelijke methode en advies van Wageningen University & Research.

Effectieve verbeteringen

In het rapport oppert World Animal Protection simpele en effectieve verbeteringen voor kippen in de intensieve veehouderij, zoals het aantal kippen verlagen naar maximaal 30 kg/m2 waardoor de dieren meer ruimte krijgen. Ook verrijking bieden hoort hierbij: hooibalen, zitstokken en materialen waar ze in kunnen pikken. Verder moeten de vleeskuikens een natuurlijker ritme krijgen door overdag daglicht te gebruiken en het ten minste zes uur donker te maken. En tenslotte vermindert het gebruik van een langzamer groeiend kippenras gezondheidsproblemen en onnatuurlijke groei en onbalans.

Kostenstijging

Volgens de uitkomsten van het onderzoek, zou er 6,4 tot 13,4 procent meer moeten worden betaald voor een beter welzijn van vleeskuikens. Pascal de Smit, directeur van World Animal Protection Nederland, vindt de uitkomsten veelbelovend: "Restaurants, retailers en producenten kunnen de hoge kosten voor beter dierenwelzijn nu niet meer als excuus gebruiken. Er ligt een grote kans om de levens van miljarden kippen over de hele wereld te verbeteren. Een klein verschil in werkwijze, een klein verschil in kosten, maar een wereld van verschil voor kippen."

(Bron foto: Vleeskuikens_WLR)