Nieuws

Zorg om welzijn van slangen in amusementsprogramma

Er komt een strafrechteronderzoek naar vermeende dierenmishandeling in het nieuwe amusementsprogramma 'Killer Karaoke'. In het programma is een act opgevoerd met levende slangen.

IJskoud pierenbad

In het televisieprogramma 'Killer Karaoke' op RTL5 nemen kandidaten het tegen elkaar op in de meest extreme, hilarische en pijnlijke zangopdrachten. In de eerste uitzending afgelopen donderdagavond werd een meisje in een verondersteld ijskoud bad met slangen getakeld, met de bedoeling dat ze ondanks haar angst gewoon door bleef zingen.

Dierenmishandeling

Veel mensen hebben bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en 144 red een dier melding gedaan van dierenmishandeling door het televisieprogramma. Naar aanleiding van de meldingen heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in overleg met het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. De verdenking is dierkwelling en/of overtredingen van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren en de flora- en faunawet. De NVWA wil hiermee bereiken dat er passende maatregelen worden genomen waarbij bescherming van de slangen in alle opzichten voorop staat. De Partij voor de Dieren heeft kamervragen gesteld. De partij vindt dat stress bij dieren ten behoeve van amusement moet worden bestreden.

'Nepijs'

Om de boel te sussen liet RTL weten de kijker voor de gek te hebben gehouden met nepijs. "We hebben de suggestie van ijswater gewekt om het spel voor de kandidaten nog heftiger te maken.” Reptielenliefhebbers die zich het lot van de slangen hebben aangetrokken geloven daar niets van, gezien de reactie van de slangen, maar ook het meisje. "Je kunt gewoon zien dat het water niet 22 graden is. Het meisje trekt haar voeten terug en de tijgerpython schrikt zo, dat hij versteend naar boven komt drijven.” ” Los van de temperatuur is het überhaupt geen goed idee om deze dieren onvrijwillig te laten zwemmen, omdat geen van de slangen waterdieren zijn." Ook bioloog Freek Vonk maakt zich zorgen. Volgens hem zijn de slangen buitengewoon gevoelig voor luchtweginfecties.

Dierenwelzijn en amusement

Het Dierenwelzijnsweb berichtte al eerder over het slecht samengaan van dierenwelzijn en amusement. Onlangs sneuvelde in de Verenigde Staten een haai bij de opnamen van een reclamespotje. Ook is het gebruik van dieren in films niet geheel onomstreden. Zo stond dierenwelzijn ter discussie bij de première van de nieuwe Hobbitfilm. In deze film stierven ruim 20 voor de film ingezette dieren door slechte omstandigheden. 


(Bron foto: RTL 5)