Nieuws

Zorgdieren in het zonnetje

Mens en een hond houden elkaars handen vast - Sviatlana Barchan via iStock
Bron foto: Sviatlana Barchan, iStock (iStock)
Samenvatting
  • Onderwerp
    zorgdier, dierendag, huisdier
  • Interessant voor
    verzorgers, beleidsadviseurs, huisdiereigenaren
Bekijk de bronnen
Huisdieren vormen een grote toevoeging in het leven van mensen. Er zijn huisdieren die nog een rol op zich nemen; zij zijn namelijk zorgdier. Dit betekent dat de eigenaren van deze dieren langsgaan bij mensen die een bezoekje kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld bij zieke, eenzame of getraumatiseerde mensen. Tijdens en na een dierenbezoek kunnen deze mensen zich fysiek én emotioneel beter voelen.

Dieren in de ouderenzorg

Het aaien van een kat of hond kan een rustgevende werking hebben op ouderen. Zij worden bijvoorbeeld herinnerd aan hun oude huisdier en voelen zich even weer in het ‘hier en nu’. Er kan sprake zijn van een lagere bloeddruk, meer ontspanning en het bevordert sociaal contact.

Psychiatrie

Ook in de psychische hulpverlening kunnen zorgdieren voor een geluksmomentje zorgen.

“Mensen die zich eerst afzonderden, bloeien zichtbaar op als er een kat op tafel komt. Ze reageren dan wél, met een minimale oogbeweging of door de kat aan te raken of zelfs op te pakken. Dit biedt behandelaren een ingang om met de cliënt een gesprek aan te gaan.”

Hans Marechal, relatiebeheerder bij GGZ Eindhoven (GGzE)

Veiligheid is maatwerk

Het is natuurlijk belangrijk om veiligheid tijdens zo’n contactmoment hoog in het vaandel te houden. Stichting ZorgDier adviseert zorginstellingen om gekwalificeerde vrijwilligers in te zetten. Zo garandeer je dat cliënten én het huisdier geen ongemakken ervaren. Het huisdier en de cliënt hebben allebei natuurlijk hun eigen behoeften en voorkeuren. Het is dus maatwerk om voor iedereen veiligheid te garanderen en er zo een onvergetelijk moment van te maken.

Lectoraat Animal Assisted Interventions

Aan de Aeres Hogeschool in Dronten is een lectoraat opgericht over Animal Assisted Interventions (AAI, dier-ondersteunde interventies). Het welzijn van mens en dier zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, wat invloed heeft op de omgeving. Vanuit dit perspectief ontwikkelt het lectoraat best practices, protocollen en campagnes om de bekendheid en zichtbaarheid van AAI te vergroten.