Nieuws

Group
Nieuws
Gedragstesten laten zien dat therapiepaarden over het algemeen tevreden uit coach- en therapiesessies komen. Toch zijn er belangrijke aandachtpunten om het welzijn van paarden te waarborgen en verder te verbeteren. Dit blijkt uit het onderzoeksproject ‘Welzijn van coach- en therapiepaarden’ dat het lectoraat Human-Animal interactions samen met verschillende partijen uit het veld uitvoerde.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Een recent onderzoek onder leiding van dr. Inga Wolframm, lector Duurzame Paardenhouderij en Paardensport aan Hogeschool Van Hall Larenstein, laat zien dat Nederlandse paardenliefhebbers het welzijn van paarden baseren op drie pijlers: het houden van paarden, de omgang met paarden en het trainen van paarden. Centraal in dit begrip van welzijn is de nadruk op het natuurlijke gedrag van het paard. Dit inzicht is fundamenteel voor het nieuwe Paarden Welzijn Bewijs (PWB), een initiatief van de Stichting Rijvaardigheidsbewijzen Ruiter en Menner (SRR).
Groen Kennisnet  
Nieuws
Het ministerie van Landbouw hoopt dat er een vaccin voor het blauwtongvirus type 3 voor de zomer beschikbaar is. Rond maart 2024 start een proef bij Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad. Als de uitslagen van de proeven positief zijn, wordt het onderzoek in mei afgerond en kan het Bureau Diergeneesmiddelen het vaccin versneld beoordelen en toelaten. “Maar het blijft een inschatting natuurlijk, want dan moet alles wel voorspoedig blijven lopen”, licht een woordvoerder van het ministerie van Landbouw toe.
Groen Kennisnet  
Nieuws
De Raad voor Dierenaangelegenheden heeft een publieksonderzoek laten uitvoeren naar de maatschappelijke kijk op dierentuinen. Daaruit blijkt dat 70% van de Nederlanders positief tegenover dierentuinen staat. Over dierenwelzijn heeft het publiek een ambivalente houding, 61% vindt het welzijn van dieren in de dierentuin voldoende. Tegelijkertijd vindt de helft ook dat sommige diersoorten niet in een dierentuin horen vanwege aantasting van hun welzijn.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Invasieve exotische dieren vormen een bedreiging voor de biodiversiteit en de gezondheid van mensen. Om de verspreiding van invasieve exoten zoveel mogelijk te voorkomen moeten maatregelen worden getroffen. Hiervoor moeten soms dieren gedood worden. Hoe pak je dat aan in de praktijk om onnodig leed bij het dier zo veel mogelijk te voorkomen? Onder leiding van het IUCN is een handleiding opgesteld die terreinbeheerders kan ondersteunen bij het beantwoorden van deze vragen.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Iedereen die bedrijfsmatig dieren houdt staat wel eens voor een beslissing een dier eerder te moeten doden dan de bedoeling is. Soms is het nodig om een dier uit een onherstelbaar lijden te verlossen. Er zijn ook situaties die niet acuut levensbedreigend zijn, maar die er wel voor zorgen dat het betreffende dier geen goed leven geboden kan worden binnen huidige, gangbare randvoorwaarden. De Raad voor Dieraangelegenheden bepleit betere ondersteuning bij het voortijdig doden van dieren.
Dierenwelzijnsweb  
Nieuws
Varkens zijn van nature nieuwsgierige dieren en verkennen graag hun omgeving. Bijvoorbeeld om te zoeken naar eten en drinken of om informatie te verzamelen over hun leefgebied. Of ze zoeken gelegenheid en materiaal voor lig- of nestplaatsen. Hokverrijking kan dat natuurlijke gedrag bevredigen en stimuleren, met als resultaat een betere gezondheid, welzijn en productie. De nieuwe wiki Hokverrijking voor varkens biedt volop kennis en relevante bronnen om de varkenshouder hierbij te ondersteunen.
Dierenwelzijnsweb  
Nieuws
Met de regelmaat van de klok verschijnen in de media berichten over uitbraken van vogelgriep, zowel in Nederland als in de rest van Europa. Was de ziekte eerst nog seizoensgebonden, nu heerst ze vrijwel permanent. Daarom gaan er steeds meer stemmen op om een effectief vaccin te ontwikkelen en in te zetten. In opdracht van het ministerie van LNV wordt de komende maanden een test uitgevoerd met drie vaccins tegen vogelgriep.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Uitspoeling van resten van ontwormingsmiddelen vormen een risico voor het oppervlaktewater. Praktische maatregelen voor rundveehouders om emissie van ontwormingsmiddelen naar oppervlaktewater in natuurgebieden te voorkomen, zijn er wel. Dat zijn veelal al bekende maatregelen. Gedegen informatie over aanvullende maatregelen ontbreekt, maar het voeren van kruiden en het monitoren van de wormendruk biedt kansen.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, verantwoordelijk voor dierenwelzijn, heeft in een brief naar de Tweede Kamer de nieuwe huis- en hobbydierenlijst voor zoogdieren aangekondigd. Hij stelt momenteel regelgeving op die voorziet in de invoering van de lijst. De lijst die naar verwachting op 1 januari 2024 in werking zal treden bevat bij ingang een dertigtal zoogdiersoorten.
Dierenwelzijnsweb  
Nieuws
Met 59 mensen uit het werkveld van het (agrarisch) natuurbeheer en diverse onderzoekers was de bijeenkomst 'Wintervoedsel voor akkervogels" geslaagd. Jules Bos van Vogelbescherming Nederland heeft verteld over de ervaringen en resultaten van het beheer van wintervoedselakkers in Noord-Limburg. Hierna heeft Bauke Koole laten zien hoe je met behulp van doelsoortenmonitoring het akkervogelbeheer kan evalueren en verbeteren.
Kennisportaal Boerenlandvogels  
Nieuws
"Het is essentieel vanuit het dier na te denken en niet meer te accepteren dat de vijf vrijheden van Brambell wel voldoende zijn.", aldus Hans Hopster afgelopen maand bij zijn afscheid als lector dierenwelzijn van Hogeschool Van Hall Larenstein en onderzoeksleider bij Wageningen Universiteit. "Dierenwelzijn is meer dan de afwezigheid van honger, dorst, pijn en stress. We willen ook dat dieren floreren. Daar zijn nieuwe ontwerpen voor nodig."
Dierenwelzijnsweb  
Nieuws
Verveling onder varkens kan een groot probleem zijn. Varkens die zich blijvend vervelen, gaan abnormaal gedrag vertonen, zoals staartbijten. Dit kan pijn, stress en verwondingen bij hokgenoten veroorzaken. Hokverrijking is daarom een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering van varkenshouders en van private kwaliteitssystemen in de varkenssector. Het project ‘Hokverrijking voor varkens gewikt en gewogen’ wil de komende 2 jaren bij meer varkenshouderijen hokverrijking introduceren, gericht op het verbeteren van de resultaten.
Dierenwelzijnsweb  
Nieuws
De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar stalbranden in de veehouderij. De raad concludeert dat het bij de aanpak van stalbranden ontbreekt aan goede prioritering en sturing. Ook vindt de raad dat bedrijfseconomische belangen een (te) grote rol spelen bij de totstandkoming van maatregelen, overheidsbeleid tegenstrijdig werkt en dat er te weinig kennis is over de oorzaken van stalbranden.
Dierenwelzijnsweb  
Nieuws
In de lokale, regionale en landelijke politiek wordt al enige tijd gesproken over een verplicht systeem voor identificatie en registratie van katten. Dit jaar start een pilot in gemeenten Amsterdam en Alphen aan den Rijn naar de invoering van een lokale chipplicht voor katten. De komende maanden worden benut om het pilotplan af te ronden en voor de gemeenten om de nodige aanpassingen te maken in de APV.
Dierenwelzijnsweb  
Nieuws
Afgelopen week heeft minister Schouten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de bevindingen van de evaluatie van de Wet dieren gedeeld in een brief aan de Tweede Kamer. De Wet dieren is in de periode 1 januari 2013 tot en met 1 juli 2014 in verschillende fasen in werking getreden. In de Wet dieren is opgenomen dat na vijf jaar de Wet wordt geëvalueerd om inzicht te bieden in de doeltreffendheid en de effecten van de wet in de praktijk.
Dierenwelzijnsweb  
Nieuws
Regelmatig verschijnen er berichten in de media over bijtincidenten door honden. In een dossier van het Dierenwelzijnsweb wordt een overzicht gegeven van de maatregelen die de landelijke overheid en gemeenten (kunnen) treffen in geval van een bijtincident en het voorkomen daarvan. Handelingsperspectief van gemeenten wordt geschetst aan de hand van een aantal inspirerende voorbeelden van maatregelen.
Dierenwelzijnsweb  
Nieuws
Wie met dieren werkt of leeft, heeft ook de verantwoordelijkheid goed voor ze te zorgen. Het welzijn van de dieren hoort steeds voorop te staan. Een dierenhouder of eigenaar moet dus zeker weten dat zijn dieren dierwaardig kunnen leven in en rond het huis, de stal, de wei, het water of tijdens het vervoer. Hij moet ook uitzoeken waar de dieren behoefte aan hebben. Hij moet inspelen op hun natuurlijke gedrag of het leren verstaan en iedere dag de juiste omstandigheden scheppen met een schoon onderkomen, voldoende buitenlucht, gezond voer, vers drinkwater, en liefde en aandacht.
Dierenwelzijnsweb  
Nieuws
De omgang met dieren is een thema dat breed leeft in de samenleving en dierenwelzijn gaat veel mensen aan het hart. Maar hoe moeten wij op een goede manier met dieren samenleven en met ze omgaan? En wat is eigenlijk goed? Het Centre for Sustainable Animal Stewardship (CenSAS) wil een dialoog tot stand brengen over de omgang met dieren, waarin alle partijen op een constructieve manier deelnemen en waarin verschillende belangen worden meegenomen.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert toe te zien op permanente waterverstrekking bij vleeskuikens en vleeskuikenouderdieren. Op basis van literatuuronderzoek en de consultatie van experts en stakeholders blijkt dat er met name voor vleeskuikenouderdieren een negatieve impact is op het dierenwelzijn, omdat er niet gedurende het hele etmaal water wordt verstrekt aan de dieren.
Dierenwelzijnsweb  
Nieuws
Dierenhulpverlening is vooralsnog door de overheid niet benoemd tot cruciaal beroep: beroepsgroep die in de omstandigheden van coronavirus COVID-19 vraagt om continue bezetting. Dierenartsen voor gezelschapsdieren, medewerkers bij dierenopvangcentra en dierenambulancemedewerkers kunnen geen aanspraak maken op kinderopvang, terwijl het wel belangrijk is dat de zorg voor dieren door blijft gaan.
Groen Kennisnet  
Nieuws
De samenwerking - onder de naam FairDog - levert de instrumenten die nodig zijn om tot een volledig aanbod van sociale en gezonde honden in Nederland te komen. Zo worden kwaliteitscriteria vastgesteld voor de fokkerij en voor de adoptie van buitenlandse herplaatsers, en wordt een ‘bonafide’ platform ontwikkeld waar consumenten met een gerust hart ‘een gezonde en sociale hond’ kunnen aanschaffen.
Groen Kennisnet  
Nieuws
Europese wetenschappers hebben een rapport gepubliceerd dat meer duidelijkheid geeft over de rol van koolhydraten in diervoeding. Hoewel honden en katten zetmeel en andere koolhydraten niet speciaal nodig hebben, kunnen ze deze wel prima gebruiken als energiebron. Voorwaarde is wel dat het op de juiste manier van tevoren bewerkt is en het voer daarnaast ook voldoende andere ingrediënten, zoals vetten en eiwitten, bevat.
Dierenwelzijnsweb