Nieuws
Nieuws
Nieuws
Ouwetje in het zonnetje
Huisdieren in Nederland worden steeds ouder. De hogere leeftijd vraagt om aanpassing in de verzorging van deze dieren. Dierenartsen en andere ondernemers in de dierenbranche spelen een belangrijke rol in de informatieverstrekking, doorverwijzing en het dienstenaanbod richting eigenaren en verzorgers van senioren dieren.
Nieuws
Nederlanders hebben meer respect voor dieren
Respect voor dieren en aandacht voor dierenleed is de afgelopen vijf jaar toegenomen. Nederlanders hebben steeds meer kennis over zowel dieren in de veehouderij als huisdieren. Ze zijn zich daardoor bewuster over de behoeften van dieren en welke negatieve gevolgen menselijk handelen op dieren kunnen hebben. Ze vinden het belangrijker dan vroeger om daar ook iets aan te doen.
Nieuws
Aanpakken van gezondheidsproblemen bij rashonden
Rasverenigingen en maatschappelijke groepen willen allebei een gezonde hond. Daarom is het van belang om op een rij te zetten wat de mogelijkheden, voorwaarden en grenzen zijn om de gezondheid van rashonden te verbeteren. Naar aanleiding van vragen van rasverenigingen is Wageningen University & Research (WUR) een wetenschapswinkelproject gestart.
Nieuws
Lectoraat Human-Animal interactions biedt handvatten welzijn coach- en therapiepaarden
Gedragstesten laten zien dat therapiepaarden over het algemeen tevreden uit coach- en therapiesessies komen. Toch zijn er belangrijke aandachtpunten om het welzijn van paarden te waarborgen en verder te verbeteren. Dit blijkt uit het onderzoeksproject ‘Welzijn van coach- en therapiepaarden’ dat het lectoraat Human-Animal interactions samen met verschillende partijen uit het veld uitvoerde.
Nieuws
‘Pandemiepuppy’s’ kampen vaker met gedragsproblemen
Tijdens de coronapandemie hebben veel Nederlanders hun eerste hond aangeschaft. Sindsdien lijkt het aantal jonge honden met gedragsproblemen toegenomen. De viervoeters hebben onder andere vaker last van angst, kunnen moeilijk alleen zijn en er zijn vaker bijtincidenten. Ook de jaarlijkse komst van veel buitenlandse honden is reden tot zorg.
Nieuws
Kalf bij de koe houden via stappenplan
De kennis en ervaringen van 23 melkveehouders over het houden van de kalfjes bij de koe is gebundeld in een stappenplan. Dit is een praktijkhandleiding in de vorm van filmpjes, praktijkervaringen en interessante links. Het is bedoeld om veehouders te interesseren en inspireren om kalfjes bij de koe te houden.
Nieuws
Nederlandse paardenliefhebbers benadrukken natuurlijk gedrag als kern van paardenwelzijn
Een recent onderzoek onder leiding van dr. Inga Wolframm, lector Duurzame Paardenhouderij en Paardensport aan Hogeschool Van Hall Larenstein, laat zien dat Nederlandse paardenliefhebbers het welzijn van paarden baseren op drie pijlers: het houden van paarden, de omgang met paarden en het trainen van paarden. Centraal in dit begrip van welzijn is de nadruk op het natuurlijke gedrag van het paard. Dit inzicht is fundamenteel voor het nieuwe Paarden Welzijn Bewijs (PWB), een initiatief van de Stichting Rijvaardigheidsbewijzen Ruiter en Menner (SRR).
Nieuws
Taal van de koe
Via het project ‘Koeientaal in beeld’ zijn op verschillende veehouderijen opnamen gemaakt om koeientaal te onderzoeken. Iedere video toont een individueel dier met een eigen verhaal. "Een belangrijke les die we geleerd hebben is het ritme van de koe. Dit ligt lager dan dat van de mens’’ zegt projectleider Marjolein de Rooij.
Nieuws
Stalbranden: preventie meest kansrijk
In de strijd tegen stalbranden vindt er een voortdurende zoektocht plaats naar verbeteringen. Hierover zijn recent twee nieuwe rapporten verschenen. Daaruit blijkt dat het concept van een afgescheiden technische ruimte in stallen niet haalbaar is. Ook blijkt dat evacuatie van dieren vrijwel niet mogelijk is. Aandacht voor preventie biedt meer kansen.
Nieuws
Huisdieren en geld: Pet Monitor 2023
In de meest recente Pet Monitor gaat het over de relaties die Nederlandse huisdiereigenaren hebben met hun dier. Daarnaast gaat het over de uitgaven die eigenaren voor hun huisdieren doen of willen doen. Nederlandse huisdieren zijn mazzelaars: baasjes gaan ver voor hun dieren, al wordt er ook bezuinigd.
Nieuws
Mogelijk vaccin blauwtongvirus type 3 in zomer 2024
Het ministerie van Landbouw hoopt dat er een vaccin voor het blauwtongvirus type 3 voor de zomer beschikbaar is. Rond maart 2024 start een proef bij Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad. Als de uitslagen van de proeven positief zijn, wordt het onderzoek in mei afgerond en kan het Bureau Diergeneesmiddelen het vaccin versneld beoordelen en toelaten. “Maar het blijft een inschatting natuurlijk, want dan moet alles wel voorspoedig blijven lopen”, licht een woordvoerder van het ministerie van Landbouw toe.
Nieuws
Sturen op dierenwelzijn onder de Omgevingswet?
Op 1 januari 2024 is de de Omgevingswet in gegaan. Dat heeft geleid tot de vraag of het Omgevingswet instrumentarium meer mogelijkheden biedt om te sturen op het aspect dierenwelzijn.
Nieuws
Veerkracht van dieren is te beïnvloeden en te voorspellen
Door meer te voldoen aan de natuurlijke- en fysiologische behoeften van het dier kan de veerkracht en weerbaarheid op een positieve manier beïnvloed worden. Aandacht voor veerkracht van dieren voor ziekten is een aanvullende strategie om de diergezondheid te verbeteren en de impact van dierziekten te verminderen.
Nieuws
Katten geven voorkeur aan open kattenbak
Hebben katten een voorkeur voor een open of een gesloten kattenbak in een meerkatshuishouden? Het Katten Kenniscentrum Nederland stelde deze onderzoeksvraag aan het practoraat dierenwelzijn en -gezondheid. Wat blijkt? Katten uit het onderzoek hebben een voorkeur voor een open kattenbak voor het urineren.
Nieuws
Body Condition Score-kaarten voor konijnen en cavia’s
Konijnen en cavia’s zijn regelmatig te zwaar. Dit geeft risico op allerlei gezondheidskwalen. LICG heeft daarom Body Condition Score-kaarten van UK Pet Food vertaald naar de ‘Konijn Maat-o-meter’ en de ‘Cavia Maat-o-meter’. Eigenaars kunnen met deze kaarten overgewicht bij hun huisdier herkennen
Nieuws
Nederlands draagvlak voor dierentuinen
De Raad voor Dierenaangelegenheden heeft een publieksonderzoek laten uitvoeren naar de maatschappelijke kijk op dierentuinen. Daaruit blijkt dat 70% van de Nederlanders positief tegenover dierentuinen staat. Over dierenwelzijn heeft het publiek een ambivalente houding, 61% vindt het welzijn van dieren in de dierentuin voldoende. Tegelijkertijd vindt de helft ook dat sommige diersoorten niet in een dierentuin horen vanwege aantasting van hun welzijn.
Nieuws
Voortgang Intensiveringsplan preventie vogelgriep
Minister Adema van LNV en minister Helder van VWS hebben op 29 januari een brief aan de Tweede Kamer aangeboden over de voortgang van de uitvoering van het Intensiveringsplan preventie vogelgriep. Dit Intensiveringsplan bevat maatregelen ten behoeve van de volksgezondheid, en de gezondheid van wilde en gehouden dieren.
Nieuws
Keuring brandveiligheid wettelijk verplicht
De brandveiligheid voor landbouwhuisdieren is in de periode van 2012 tot 2020 afgenomen. Uit onderzoek uit 2018 blijkt zelfs dat driekwart van de stalbranden door elektrakeuring voorkomen had kunnen worden. Daarom wil de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het jaarlijks keuren van de brandveiligheid in de stal wettelijk verplicht maken.
Nieuws
Meer aandacht nodig voor dierenwelzijn in klimaatbeleid
Het veranderende klimaat en de maatregelen die we nemen om de opwarming van de aarde tegen te gaan, beïnvloeden het welzijn van dieren in de veehouderij. Dierenwelzijn krijgt in beleidsplannen tot nu toe te weinig aandacht, vindt de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA).
Nieuws
Hertenkampen mogen blijven
Hertenkampen mogen blijven bestaan. Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft daarvoor een vrijstelling verleend. Dit scheef hij in een kamerbrief op 12 december 2023. De Dierenbescherming pleit voor een eindtermijn aan het houden van herten.
Nieuws
Stand van zaken convenant dierwaardige veehouderij
Het kabinet wil de verdere ontwikkeling realiseren naar een dierwaardige veehouderij. Om de beoogde ontwikkeling vorm te geven is door een kerngroep van partijen sinds oktober 2022 gewerkt aan een convenant dierwaardige veehouderij.
Nieuws
Vogelgriep vastgesteld in Renswoude
Op een bedrijf in de Gelderse vallei met vrije-uitloophennen is op 11 november 2023 vogelgriep vastgesteld. In bijna heel Nederland geldt hierdoor weer een ophok- en afschermplicht.
Nieuws
Mogelijk landelijke regels voor preventie hondenbeten
Plastisch chirurgen registreerden in ongeveer anderhalf jaar tijd zo'n 100 ernstige bijtincidenten door honden. In de Tweede Kamer komt naar verwachting deze maand een motie ter stemming die verplicht stelt dat hondeneigenaren een cursus moeten doen.
Nieuws
WUR identificeert zes dilemma’s voor landbouw, voedsel en natuur
De toekomst van de Nederlandse landbouw én natuur verdient een strategisch langetermijnperspectief. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) identificeren zes dilemma’s, waaruit kiezen de koers gaat bepalen. Het rapport ‘WUR-perspectieven op landbouw, voedsel en natuur’ laat zien welke knopen we snel moeten doorhakken.
Nieuws
Moties in Tweede Kamer over dierenwelzijn aangenomen
Vlak voor de verkiezingen zijn belangrijke dierenwelzijnsthema’s aangenomen als moties. Zo stonden onder andere kalverimport en beschuttingsmogelijkheiden voor weidedieren op de agenda.
Nieuws
Zorgdieren in het zonnetje
Huisdieren vormen een grote toevoeging in het leven van mensen. Er zijn huisdieren die nog een rol op zich nemen; zij zijn namelijk zorgdier. Dit betekent dat de eigenaren van deze dieren langsgaan bij mensen die een bezoekje kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld bij zieke, eenzame of getraumatiseerde mensen. Tijdens en na een dierenbezoek kunnen deze mensen zich fysiek én emotioneel beter voelen.
Nieuws
Snelle verspreiding blauwtongvirus
Op verschillende schapenhouderijen in Utrecht en Noord-Holland is begin september 2023 blauwtong vastgesteld. Het is voor het eerst sinds 2009 dat dit virus opduikt in Nederland. Een maand later heeft het virus zich verder verspreid met veel dode dieren tot gevolg.
Nieuws
Waakzaamheid op hondsdolheid blijft belangrijk
Hondsdolheid (rabiës) komt in Nederland niet voor. Toch blijft het belangrijk om alert te blijven op besmettingen met dit dodelijke virus. Daarom wordt er op 28 september wereldwijd aandacht gevraagd voor de risico’s en preventie van hondsdolheid met de internationale dag tegen hondsdolheid.
Nieuws
Pluimveehouders worstelen met overstap naar Beter Leven-keurmerk
De overstap naar het Beter Leven-keurmerk verloopt stroef voor pluimveehouders. Door onduidelijkheden over de ammoniakuitstoot trappen overheid en financierders op de rem. En dat terwijl alle Nederlandse supermarkten eind dit jaar alleen kippenvlees met minimaal 1 ster in het schap willen hebben.
Nieuws
Blauwtongvirus na 14 jaar terug in Nederland
Op 3 en 4 september 2023 hebben dierenartsen van verschillende praktijken melding gedaan bij Nederland Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op verdenking van blauwtongvirus (BTV). Het is voor het eerst sinds 2009 dat besmetting met BTV is vastgesteld in Nederland. Dit heeft gevolgen voor de sector.
Nieuws
Innovaties voor wering en verjaging van ganzen in de provincie Utrecht
De provincie Utrecht heeft onderzoek naar innovaties voor wering en verjaging van ganzen uit laten voeren. Dit vanwege schade aan gewassen en natuur, veroorzaakt door ganzen. Uit een set kansrijke, innovatieve methoden voor ganzenwering en -verjaging zijn vier methoden als kansrijk beoordeeld.
Nieuws
Mensen mogen kweekvlees proeven
Nederlandse kweekvleesproducenten starten met het organiseren van proeverijen. Er is overeenstemming bereikt over de voorwaarden voor proeverijen uitgevoerd door mensen. Voor producenten is dit een belangrijke stap voorwaarts.
Nieuws
Aanvullende maatregelen voor de preventie en aanpak van vogelgriep
Nederland kampt momenteel met de grootste vogelgriepepidemie sinds 2003. Het virus is nu jaarrond aanwezig in wilde vogelpopulaties in Nederland. Hierdoor is er een voortdurende dreiging van besmetting bij gehouden vogels, wilde vogels en andere in het wild levende dieren.
Nieuws
Lekker, levende larven! Hokverrijking én dierenwelzijn voor biggen en kuikens.
Levende larven. Wij zien ze misschien liever niet, maar kuikens en biggen zijn er dol op. De levende larven bieden hokverrijking plus ze hebben positieve effecten op dierenwelzijn én gezondheid.
Nieuws
Ontwerpbesluit voorziet in verbetering van regels lijsten toegestane diersoorten
Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de Tweede Kamer een ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit houders van dieren gestuurd. Dit besluit voorziet in nieuwe criteria voor de beoordeling van diersoorten op hun geschiktheid om door een mens te kunnen worden gehouden.
Nieuws
DierVizier staat op het VNG Congres 13 en 14 juni 2023
Op 13 en 14 juni is DierVizier vertegenwoordigd met een standruimte naast DierenLot op het VNG-congres.
Nieuws
Interview Vera Bavinck: Pionieren in de pluimveehouderij
Hoe zet je een nieuw concept neer in de pluimveehouderij? In deze serie laat Groen Kennisnet de verschilmakers uit de praktijk aan het woord. Dit keer: In gesprek met met Vera Bavinck van de studiegroep Dubbeldoelkip.
Nieuws
Humaan beheer van exotische dieren
Invasieve exotische dieren vormen een bedreiging voor de biodiversiteit en de gezondheid van mensen. Om de verspreiding van invasieve exoten zoveel mogelijk te voorkomen moeten maatregelen worden getroffen. Hiervoor moeten soms dieren gedood worden. Hoe pak je dat aan in de praktijk om onnodig leed bij het dier zo veel mogelijk te voorkomen? Onder leiding van het IUCN is een handleiding opgesteld die terreinbeheerders kan ondersteunen bij het beantwoorden van deze vragen.
Nieuws
Betekent plezier voor mensen ook plezier voor dieren?
Sport, evenementen en tradities met dieren zijn sinds jaar en dag onderdeel van de Nederlandse samenleving. Van duivensport en viswedstrijden tot de haan van Kallemooi en levende kerststallen. De vanzelfsprekendheid van de inzet van dieren voor deze actviteiten staat ter discussie. Mag het dier lijden onder de inzet voor activiteiten die vermakelijk zijn voor mensen?
Nieuws
Nederlanders geven steeds meer om dierenwelzijn
Ten opzichte van 2018 is er een lichte stijging te zien in de mate waarin Nederlanders het dierenwelzijn aan het hart gaat. De groep diersoorten waar we ons druk om maken wordt ook steeds groter. Dat blijkt uit de resultaten van de nationale publieksenquête Staat van het Dier, die vierjaarlijks de mening van Nederlanders peilt over de manier waarop in ons land wordt omgegaan met en gedacht over dieren.
Nieuws
Deltaplan Veehouderij: naar een diergerichte, duurzame veehouderij
Eind februari was de tweede editie van het Deltaplan Veehouderij Event bij het Inspyrium in Cuijk. Een goed gevulde zaal, inspirerende sprekers en enthousiaste bezoekers maakten de dag tot een groot succes! Het evenement stond in het teken van hoe je een dierwaardige en duurzame veehouderij kunt realiseren.
Nieuws
Wanneer is voortijdig doden van dieren geoorloofd?
Iedereen die bedrijfsmatig dieren houdt staat wel eens voor een beslissing een dier eerder te moeten doden dan de bedoeling is. Soms is het nodig om een dier uit een onherstelbaar lijden te verlossen. Er zijn ook situaties die niet acuut levensbedreigend zijn, maar die er wel voor zorgen dat het betreffende dier geen goed leven geboden kan worden binnen huidige, gangbare randvoorwaarden. De Raad voor Dieraangelegenheden bepleit betere ondersteuning bij het voortijdig doden van dieren.
Nieuws
Wolvenupdate: de provinciale verkiezingen
De wolf is dagelijks in het nieuws. Ook bij de provinciale statenverkiezing is de wolf een belangrijk punt van discussie. Hoeveel ruimte willen we maken voor de wolf? Hoe voorkomen en compenseren we faunaschade? Het is de provincie die daar invulling aan geeft. In deze wolvenupdate 3 bruikbare bronnen over de wolf anno 2023.
Nieuws
Pikkerij bij leghennen opsporen en aanpakken
Schadelijk pikgedrag is een ernstig welzijnsprobleem in de pluimveehouderij, dat ook leidt tot economische schade. Aanpassingen in voer, licht, opfok, transport en strooisel kan het gedrag beperken of voorkomen.
Nieuws
Hokverrijking varkens: meer dan alleen afleiding
Varkens zijn van nature nieuwsgierige dieren en verkennen graag hun omgeving. Bijvoorbeeld om te zoeken naar eten en drinken of om informatie te verzamelen over hun leefgebied. Of ze zoeken gelegenheid en materiaal voor lig- of nestplaatsen. Hokverrijking kan dat natuurlijke gedrag bevredigen en stimuleren, met als resultaat een betere gezondheid, welzijn en productie. De nieuwe wiki Hokverrijking voor varkens biedt volop kennis en relevante bronnen om de varkenshouder hierbij te ondersteunen.
Nieuws
Naar een houdverbod voor honden en katten die lijden onder hun uiterlijk
Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil extra maatregelen nemen om het houden van gezelschapsdieren die lijden door hun uiterlijk tegen te gaan. De minister wil met honden en katten beginnen, en twee maatregelen uitwerken: een houdverbod en een vertoningsverbod.
Nieuws
Landelijke chip- en registratieplicht voor katten op komst
Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil chippen en registreren van katten landelijk verplicht gaan stellen. Doel van de maatregel is om gevonden katten vaker en sneller met hun eigenaar te kunnen herenigen en om de aanpak van zwerfkatten zonder eigenaar te steunen.
Nieuws
Vuurwerkvrije zones in minstens veertig gemeenten
Een groeiend aantal gemeenten maakt gebruik van de mogelijkheid om vuurwerkvrije zones in te stellen. Twaalf gemeenten hebben voor de komende jaarwisseling zelfs een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk afgekondigd.
Nieuws
Regionale aanpak opruimen van dode wilde vogels met vogelgriep
Het opruimen van dode wilde vogels met vogelgriep wordt voortaan per regio georganiseerd. Die regie kan bij een veiligheidsregio liggen, maar kan ook door provincies of gemeentes worden opgepakt.
Nieuws
Nog geen verbod op het doden van eendagshaantjes
Het doden van eendagshaantjes van legrassen staat al enige tijd ter discussie en heeft geleid tot Kamermoties, die vragen om het verbieden van deze praktijk. Minister Adema van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt nu nog geen verbod in, maar heeft wel besloten dat de pluimveesector de komende drie jaar werk moet maken van een afname van het aantal gedode eendagshaantjes.
Nieuws
Convenant dierwaardige veehouderij gestart
Het kabinet wil de verdere ontwikkeling realiseren naar een dierwaardige veehouderij. Dat wil zeggen: een veehouderij waarin het welzijn en de gezondheid van dieren het uitgangspunt zijn.
Nieuws
Caring Farmers: boeren die geven om kringloop, natuur en dierenwelzijn
Caring Farmers is een kleine, vooruitstrevende boerenorganisatie die veel aan de weg timmert. Zij schuiven aan in talkshows, zaten bij Johan Remkes aan tafel en schreven mee aan het Groenboerenplan. In de Duurzame 100 van Trouw eindigden ze dit jaar op de eerste plaats. “Een positief geluid in een boze wereld”, oordeelde de jury.
Nieuws
Test met drie vaccins tegen vogelgriep is belangrijke stap
Met de regelmaat van de klok verschijnen in de media berichten over uitbraken van vogelgriep, zowel in Nederland als in de rest van Europa. Was de ziekte eerst nog seizoensgebonden, nu heerst ze vrijwel permanent. Daarom gaan er steeds meer stemmen op om een effectief vaccin te ontwikkelen en in te zetten. In opdracht van het ministerie van LNV wordt de komende maanden een test uitgevoerd met drie vaccins tegen vogelgriep.
Nieuws
Hoe maak je runderen weerbaarder tegen aanvallen van de wolf?
Na jaren van afwezigheid heeft de wolf zich ook in Nederland gevestigd. De vraag is nu hoe runderen, ingezet voor natuurbegrazing, beter in staat kunnen worden gesteld om zich tegen aanvallen van de wolf te weren. Hiervoor worden adviezen gedaan op basis van de relevante wetenschappelijke literatuur en op contacten met (inter)nationale experts.
Nieuws
Nationaal actieplan in strijd tegen zoönosen
Met de coronapandemie in het achterhoofd zet het kabinet stevig in op het voorkomen van nieuwe ziektes die van dier op mens overdraagbaar zijn. Het ‘Nationaal actieplan versterken zoönosenbeleid’ stippelt de route voor de komende vier jaar uit.
Nieuws
Wiki's Groen Kennisnet vernieuwd
De wikiomgeving van Groen Kennisnet is vernieuwd! Tussen 22 september en 29 september zijn de wiki's van Groen Kennisnet verhuisd. Let op: hierdoor zijn de URLs van de pagina's veranderd.
Nieuws
Pas op voor blauwalg met je hond
Met het warme weer van deze zomer gaat ook je hond graag voor een frisse plons te water. Of het dorstige dier slobbert gulzig water uit een vijver of plas. Check dan wel even of het water vrij is van blauwalg, want helaas bezwijken er elk jaar weer honden aan een vergiftiging door deze schadelijke bacterie. Kijk vooraf of de plas bij jou in de buurt veilig is en hou je hond in de gaten na het zwemmen of drinken.
Nieuws
Emissie ontwormingsmiddelen beperken in natuurgebieden
Uitspoeling van resten van ontwormingsmiddelen vormen een risico voor het oppervlaktewater. Praktische maatregelen voor rundveehouders om emissie van ontwormingsmiddelen naar oppervlaktewater in natuurgebieden te voorkomen, zijn er wel. Dat zijn veelal al bekende maatregelen. Gedegen informatie over aanvullende maatregelen ontbreekt, maar het voeren van kruiden en het monitoren van de wormendruk biedt kansen.
Nieuws
Dodingsmethodes van groepen dieren na een stalbrand
Voor overlevende dieren na een stalbrand, waarbij euthanasie om welzijnsoverwegingen genoodzaakt is, zijn toepasbare dodingsmethoden nodig. Welke dodingsmethode het beste bruikbaar is na een stalbrand is erg afhankelijk van de situatie. Wageningen Livestock Research heeft onderzoek uitgevoerd naar dodingsmethodes van groepen dieren na een stalbrand en ontwikkelde hiervoor een beslissingskader.
Nieuws
Voorkom hittestress: tips voor varkenshouders
Met de hete zomers van de afgelopen jaren nog scherp op het netvlies, moeten varkenshouders nu aan de slag ter voorkoming van hittestress bij hun dieren. Er is veel wat varkenshouders kunnen doen, zowel voorafgaand aan de zomer als op hete dagen zelf. De grootste winst is te behalen op het gebied van voer en water, het stalklimaat en warmte-instraling.
Nieuws
Aandacht voor kwaliteit en continuïteit opvang wilde dieren
Als een dier in onze omgeving ziek of gewond is, schakelen we hulp in. Daarover is geen discussie voor gezelschapsdieren of productiedieren. Voor dieren in het wild ligt dat ingewikkelder: ook al heeft iedereen een wettelijke zorgplicht, niet iedereen heeft dezelfde verantwoordelijkheid.
Nieuws
Dertigtal zoogdiersoorten op huis- en hobbydierenlijst
Minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, verantwoordelijk voor dierenwelzijn, heeft in een brief naar de Tweede Kamer de nieuwe huis- en hobbydierenlijst voor zoogdieren aangekondigd. Hij stelt momenteel regelgeving op die voorziet in de invoering van de lijst. De lijst die naar verwachting op 1 januari 2024 in werking zal treden bevat bij ingang een dertigtal zoogdiersoorten.
Nieuws
Meer contact tussen koe en kalf als onderdeel van een dierwaardige melkveehouderij
In de melkveehouderij is het gebruikelijk om het kalf binnen enkele uren na de geboorte van de koe te scheiden, een ingreep waarover vragen leven in de maatschappij voor wat betreft dierenwelzijn. Promovenda Margret Wenker onderzocht of langer contact tussen koe en kalf inderdaad beter is voor het welzijn.
Nieuws
Waarborgen welzijn van honden bij dierondersteunde interventies
Het aantal honden dat ingezet wordt tijdens therapie of coaching sessies van mensen is de laatste drie jaar verdubbeld. Uit onderzoek blijkt dat deze sessies vaak positieve gevolgen hebben voor de mens, echter over de impact op de hond is nog weinig bekend.
Nieuws
Grip op de complexiteit rondom het doden van dieren
Het doden van dieren is een ongemakkelijk thema dat vragen oproept, maar is onlosmakelijk onderdeel van onze omgang met dieren. Dat er met het doden van dieren in verschillende situaties op een andere manier wordt omgegaan maakt het nog ingewikkelder.
Nieuws
Groot Handboek Terrariumkunde: uitgebreid naslagwerk over herpeten en geleedpotigen
Afgelopen week is het Groot Handboek Terrariumkunde gepresenteerd tijdens een boekrelease. Dit ruim 1.000 pagina’s tellende, rijk geïllustreerde naslagwerk komt tegemoet in de kennisbehoefte bij iedereen die zich beroeps- of hobbymatig met reptielen, amfibieën en ongewervelden bezighoudt.
Nieuws
Minder dieren omgekomen bij stalbranden in 2021
De Risicomonitor Stalbranden 2021, uitgebracht door het Verbond van Verzekeraars, laat een daling zien van het aantal stalbranden en dodelijke dierlijke slachtoffers. In 2021 waren er 35 stalbranden, ten opzichte van 54 het jaar daarvoor.
Nieuws
LNV Minister Staghouder schetst beoogde dierenwelzijnsbeleid voor de komende jaren
Minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft de Tweede Kamer afgelopen week geïnformeerd over de stand van zaken van een aantal moties en toezeggingen rondom welzijn van gezelschaps- en productiedieren.
Nieuws
Kiezen voor diervriendelijke aanpak zwerfkattenprobleem werkt
Op 4 april was het Wereld Zwerfdierendag en dat was voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), Stichting Zwerfkatten Nederland en Stichting DierenLot een mooie aanleiding om met stakeholders in gesprek te gaan over het zwerfkattenprobleem in de natuur.
Nieuws
Practoraat Dierenwelzijn en -gezondheid vergelijkt vangtechnieken
Afgelopen jaar is het ‘Practoraat dierenwelzijn en -gezondheid’ opgericht bij Aeres MBO wat het mogelijk maakt om onderzoek naar dierenwelzijn en-gezondheid van diverse diersoorten uit te voeren.
Nieuws
Een knor vertelt emotie
Een algoritme dat varkensgeluiden kan omzetten in emoties, dat is het resultaat van een onderzoek door de Universiteit van Kopenhagen. Zo’n algoritme kan volgens onderzoeker Elodie Briefer ingezet worden om het welzijn van varkens beter te bewaken.
Nieuws
RDA: Geen aanleiding extra bevoegdheden dierenwelzijn gemeenten, uitgezonderd evenementen met dieren
De minister van LNV heeft de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) advies gevraagd over de (on)mogelijkheden voor lagere overheden om beleid te ontwikkelen op dierenwelzijn. Volgens de RDA is er geen aanleiding voor extra bevoegdheden, met uitzondering van het vergunningenbeleid rondom evenementen met dieren.
Nieuws
Kennisplatform DierVizier van start
Afgelopen week heeft DierVizier haar kennisplatform voor gemeentelijke dierenaangelegenheden gelanceerd aan de hand van een webinar. In de webinar vertelde Eva van Duijn, beleidsadviseur in Almere, meer over DierVizier. Ook ging ze in gesprek met wethouder Hilde van Garderen over het dierbeleid van de gemeente Almere.
Nieuws
Vogelgriep: behoefte aan duidelijke protocollen en heldere communicatie
Onlangs vond het debat in de Tweede Kamer over vogelgriep plaats. Daarin was niet alleen aandacht voor de risico’s en oplossingsrichting voor pluimveehouders maar ook voor de rol van dierenhulpverleners in het veld en hoe lokale overheden met vogelgriep worstelen.
Nieuws
Oceanen in 2050 dichtgeslibd met plastic
De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als er nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. Naar verwachting zal de productie van plastic rond 2040 meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigd zal zijn.
Nieuws
Duurzame paardenstallen met MDV-certificaat krijgen belastingvoordeel
Stichting Milieukeur (SMK) heeft de certificering via de Maatlat Duurzame Veehouderij uitgebreid naar de paardenstallen. Het College van Deskundigen Dierlijk heeft de eisen vastgesteld na een openbare hoorzitting. Paardenhouders kunnen zich sinds 1 januari 2022 aanmelden voor het keurmerk.
Nieuws
App MyFishCheck veelbelovend hulpmiddel voor beoordelen vissenwelzijn
De app MyFishCheck is ontwikkeld om het welzijn van vissen in de aquacultuur te beoordelen. De app geeft een algemeen oordeel over vissenwelzijn in 5 verschillende modules. De eerste testen laten goede resultaten zien, met potentie voor gebruik voor bedrijven.
Nieuws
Resultaten Online kennisbijeenkomst Wintervoedsel voor akkervogels
Met 59 mensen uit het werkveld van het (agrarisch) natuurbeheer en diverse onderzoekers was de bijeenkomst 'Wintervoedsel voor akkervogels" geslaagd. Jules Bos van Vogelbescherming Nederland heeft verteld over de ervaringen en resultaten van het beheer van wintervoedselakkers in Noord-Limburg. Hierna heeft Bauke Koole laten zien hoe je met behulp van doelsoortenmonitoring het akkervogelbeheer kan evalueren en verbeteren.
Nieuws
Ontwikkeling reptielen, amfibieën en vissen in Nederland: RAVON Balans 2021
Het gaat niet goed met de ontwikkeling van de gewone pad, de levendbarende hagedis en andere amfibieën en reptielen. Droogte, stikstofdepositie en klimaatverandering spelen een rol. Maar er zijn ook soorten die het goed doen, blijkt uit de RAVON-balans 2021.
Nieuws
Nieuwe website Dierenwelzijnsweb
Welkom op de nieuwe website van Dierenwelzijnweb! Je vindt hier nog steeds relevante kennis en divers leermateriaal over dierenwelzijn, maar nu in een fris nieuw jasje.
Nieuws
Europese Unie voert strengere regels in voor de handel in ivoor van olifanten
Olifanten worden met uitsterven bedreigd. Dit komt grotendeels door stroperij voor ivoor. De Afrikaanse en de Aziatische olifant zijn daarom streng beschermde CITES-dieren. De Europese Unie gaat strengere regels invoeren voor de handel in ivoor van olifanten. het IFAW pleit ook voor samenwerking met lokale gemeenschappen m olifanten beter te beschermen.
Nieuws
Liefde voor een dier kan dat dier ook hinderen
De Raad voor Dierenaangelegenheden heeft zich gebogen over de vraag wanneer de liefde voor een dier zo doorslaat dat het welzijn van dat dier in het gedrang komt. Dit is verwoord in een essay welke bedoeld is het dialoog over dit onderwerp te starten.
Nieuws
RDA: zes leidende principes dierwaardige veehouderij
De Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) heeft zes leidende principes geformuleerd voor een dierwaardige veehouderij. Deze zijn beschreven in de zienswijze Dierwaardige Veehouderij, opgesteld op verzoek van demissionair minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Nieuws
Vijf vrijheden niet meer voldoende in het denken over dierenwelzijn
"Het is essentieel vanuit het dier na te denken en niet meer te accepteren dat de vijf vrijheden van Brambell wel voldoende zijn.", aldus Hans Hopster afgelopen maand bij zijn afscheid als lector dierenwelzijn van Hogeschool Van Hall Larenstein en onderzoeksleider bij Wageningen Universiteit. "Dierenwelzijn is meer dan de afwezigheid van honger, dorst, pijn en stress. We willen ook dat dieren floreren. Daar zijn nieuwe ontwerpen voor nodig."
Nieuws
Strengere regels om aantal stalbranden en dierlijke slachtoffers te verminderen
Landbouwminister Schouten stelt een pakket aan maatregelen voor om het aantal stalbranden en dierlijke slachtoffers in Nederland terug te dringen. De meeste dierlijke slachtoffers vallen, voor zover de oorzaak bekend is, bij branden veroorzaakt door gebrekkige elektra. Daarom worden jaarlijkse visuele keuringen van elektra voor álle stallen verplicht.
Nieuws
Keurmerk helpt dierhouders bij preventie zoönosen
Hoe kun je als dierhouder de kans op de ziekteoverdracht tussen dier en mens verkleinen? Het GD Keurmerk Zoönosen maakt de maatregelen die je in de praktijk kunt nemen inzichtelijk.
Nieuws
Ingreep bij de hanen beschermt de hennen in de opfokstal
Het komende jaar mogen de hanen bij vermeerderingsbedrijven voor vleeskuikens nog behandeld worden aan hun achterste teen. De ingreep beschermt de hennen tijdens de bevruchting. De Stuurgroep Ingrepen Pluimvee adviseerde om deze behandeling voor vijf jaar te verlengen, vanuit het oogpunt van dierenwelzijn van de hennen.
Nieuws
Nieuwe regels chippen en registreren van honden
Om het toezicht op de naleving van diergezondheid- en dierenwelzijnsvoorschriften te verbeteren en inzicht te krijgen in illegale praktijken, gaat vanaf 1 november het vernieuwde identificatie- en registratiesysteem (I&R) voor honden in.
Nieuws
Hokverrijking varkens: niet omdat het moet, maar omdat het werkt!
Verveling onder varkens kan een groot probleem zijn. Varkens die zich blijvend vervelen, gaan abnormaal gedrag vertonen, zoals staartbijten. Dit kan pijn, stress en verwondingen bij hokgenoten veroorzaken. Hokverrijking is daarom een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering van varkenshouders en van private kwaliteitssystemen in de varkenssector. Het project ‘Hokverrijking voor varkens gewikt en gewogen’ wil de komende 2 jaren bij meer varkenshouderijen hokverrijking introduceren, gericht op het verbeteren van de resultaten.
Nieuws
Hittestress bij varkens: aanwijzingen voor varkenshouders
Met de hete zomers van 2018 en 2019 nog scherp op het netvlies, moeten varkenshouders nu aan de slag ter voorkoming van hittestress bij hun dieren. Er is veel wat varkenshouders kunnen doen, zowel voorafgaand aan de zomer als op hete dagen zelf. De grootste winst is te behalen op het gebied van voer en water, het stalklimaat en warmte-instraling.
Nieuws
Plan van aanpak beperken hittestress bij dieren in de veehouderij in voorbereiding
Klimaatscenario’s voorspellen dat de temperatuur verder stijgt en dat Nederland steeds meer te maken krijgt met hete zomers. Dit heeft niet alleen gevolgen voor mensen, maar ook voor dieren. Houders van dieren, maatschappelijke organisaties, de overheid en politiek ervaren dit en vragen hier steeds vaker aandacht voor.
Nieuws
Hoe krijg ik een keurmerk
Het Europees biologisch keurmerk staat verplicht op alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn geproduceerd. Het keurmerk maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw.
Nieuws
Mens-dierconflicten één van de grootste bedreigingen voor wilde diersoorten
Het Wereld Natuur Fonds (WWF) en het VN-milieuprogramma (UNEP) concluderen in een nieuw rapport dat toenemende conflicten tussen mensen en wilde dieren een grote bedreiging zijn voor natuurbescherming, voor mensen en hun levensonderhoud, en voor duurzame ontwikkeling.
Nieuws
Europese Commissie ondersteunt het uitfaseren van kooisystemen voor landbouwhuisdieren
Eind juni heeft de Commissie besloten positief te reageren op het Europees burgerinitiatief “End the Cage Age”. De Europese Commissie zal in 2023 een voorstel doen voor wetgeving waarbij het gebruik van kooisystemen voor een aantal landbouwhuisdieren wordt verboden.
Nieuws
Wijziging Wet dieren leidt tot politieke discussie
Bij de stemming over de wijziging van de Wet dieren in verband met de uitvoering van de herziene Europese diergezondheidswetgeving heeft de Tweede Kamer begin mei ingestemd met 3 amendementen die zijn ingebracht door de Partij voor de Dieren. Het betekent dat het houden en beschermen van gehouden dieren vanaf 2023 steviger in de wet is vastgelegd.
Nieuws
Scenario’s voor een andere inrichting van de kalverketen
De kalversector kampt met problemen op het gebied van diergezondheid en dierenwelzijn. De vraag is of binnen de huidige ketenstructuur nog voldoende ruimte is voor verbetering, of dat gedacht moet worden aan nieuwe ketenconcepten en een systeemverandering. In een scenariostudie worden drie scenario’s geschetst voor een alternatieve toekomstige inrichting van de kalverketen.
Nieuws
Over de morele verschillen tussen koeien en krekels
Insecten worden gezien als de heilige graal in de eiwittransitie naar duurzame en hoogwaardige voeding voor mens en dier. De grootschalige kweek van insecten maakt hierdoor een snelle groei door. Dierethicus Bernice Bovenkerk stelt vragen bij de insectenkweek en buigt zich over de ethische kant ervan.
Nieuws
Betere aanpak nodig om stalbranden in de veehouderij te voorkomen
De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar stalbranden in de veehouderij. De raad concludeert dat het bij de aanpak van stalbranden ontbreekt aan goede prioritering en sturing. Ook vindt de raad dat bedrijfseconomische belangen een (te) grote rol spelen bij de totstandkoming van maatregelen, overheidsbeleid tegenstrijdig werkt en dat er te weinig kennis is over de oorzaken van stalbranden.
Nieuws
Nieuwe Europese diergezondheidsverordening per 21 april 2021
Vanaf 21 april gaat de nieuwe Europese diergezondheidsverordening gelden. De verordening is van toepassing op verschillende categorieën land- en waterdieren. Naast dieren in de commerciële veehouderij gaat het dan om aquacultuurdieren, gezelschapsdieren, hobbydieren, dierentuindieren, circusdieren, proefdieren, wilde dieren en producten van dieren.
Nieuws
Diergegevens bij de hand met de Anymal app
De Anymal app ondersteunt bij het bijhouden van de administratie rondom huis- en hobbydieren, door inzicht te geven in de leeftijd van een dier, welke behandelingen het heeft ondergaan, welke medicatie is toegediend, of het gevaccineerd is, en eventueel wanneer het gedekt is.
Nieuws
Twee gemeenten starten met een pilot voor een chipplicht katten
In de lokale, regionale en landelijke politiek wordt al enige tijd gesproken over een verplicht systeem voor identificatie en registratie van katten. Dit jaar start een pilot in gemeenten Amsterdam en Alphen aan den Rijn naar de invoering van een lokale chipplicht voor katten. De komende maanden worden benut om het pilotplan af te ronden en voor de gemeenten om de nodige aanpassingen te maken in de APV.
Nieuws
Lesidee over diervoeding: vlogreeks ‘Hapklare brokken’
In Nederland houden we met z'n allen miljoenen huisdieren. Voor al deze dieren is een enorm aanbod aan diervoeding verkrijgbaar. Kattenmelk, knaagsnacks of zelfs hondenbier... je kunt van alles krijgen! Niet alles wat verkrijgbaar is, is per definitie ook gezond of nodig voor je dier. Hoe weet je nu of je bepaalde producten beter wel of niet kunt kopen?
Nieuws
Keuringsdienst van Waarde: drie specials over de fok van landbouwhuisdieren
In drie uitzendingen heeft de Keuringsdienst van Waarde aandacht besteed aan de wereld van het fokken. Hoe is het vee geworden zoals het nu is en hoe ver kunnen we nog gaan? Hoe kan het dat een varken steeds meer biggen krijgt, hoe kan een rund zo gespierd zijn, en heeft een geit nu hoorns of niet?
Nieuws
RDA: Zorg voor het jonge dier
De sterfte van jonge dieren, zoals biggen, kalveren, lammeren, kuikens, kittens en puppy’s kan worden teruggedrongen, al zal het nooit helemaal tot nul kunnen worden teruggebracht. Dit stelt de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) in de zienswijze ‘Zorg voor het jonge dier – naar meer aandacht voor het individuele dier en minder sterfte’.
Nieuws
Barth-Misset Fonds financiert ontwikkeling alternatieven voor fysieke ingrepen bij dieren
De ‘maakbaarheid van dieren’ is ook in 2021 het jaarthema van het Barth-Misset Fonds. Doeners en denkers worden uitgenodigd om innovatieve, uitvoerbare en diervriendelijke(re) alternatieven te ontwikkelen voor fysieke ingrepen bij dieren.
Nieuws
Evaluatie uitgevoerd naar doeltreffendheid en effectiviteit Wet dieren
Afgelopen week heeft minister Schouten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de bevindingen van de evaluatie van de Wet dieren gedeeld in een brief aan de Tweede Kamer. De Wet dieren is in de periode 1 januari 2013 tot en met 1 juli 2014 in verschillende fasen in werking getreden. In de Wet dieren is opgenomen dat na vijf jaar de Wet wordt geëvalueerd om inzicht te bieden in de doeltreffendheid en de effecten van de wet in de praktijk.
Nieuws
Informatie en bronnen over bijtincidenten door honden gebundeld
Regelmatig verschijnen er berichten in de media over bijtincidenten door honden. In een dossier van het Dierenwelzijnsweb wordt een overzicht gegeven van de maatregelen die de landelijke overheid en gemeenten (kunnen) treffen in geval van een bijtincident en het voorkomen daarvan. Handelingsperspectief van gemeenten wordt geschetst aan de hand van een aantal inspirerende voorbeelden van maatregelen.
Nieuws
Verbeteren dierenwelzijn onlosmakelijk verbonden met verduurzaming veehouderij
De verschillende veehouderijsectoren hebben verduurzamingsplannen opgesteld die nu uitgevoerd worden. Gezonde dieren en een goed welzijn zijn hier onlosmakelijk mee verbonden. De voortgang en welke stappen hierin worden gezet bespreekt Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in twee brieven aan de Tweede Kamer.
Nieuws
Stand van zaken aangifteplichtige dierziekten in de veehouderij
Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft de Tweede Kamer een update gestuurd over de stand van zaken met betrekking tot een aantal aangifteplichtige dierziekten. In dit kader zijn afgelopen week ook maatregelen getroffen om commercieel gehouden pluimvee te beschermen tegen de hoogpathogene variant van vogelgriep.
Nieuws
Onderzoek naar de leeftijdsbepaling van puppy’s gestart
Bij de import van hondenpups lijken de geboortedata in het paspoort niet altijd te kloppen. Het ExpertiseCentrum Genetica is daarom gestart met een onderzoek om te kijken of het mogelijk is om de geboortedatum van pups te voorspellen aan de hand van het wisselpatroon van de snijtanden. Puppy-eigenaren kunnen zich aanmelden en meedoen aan het onderzoek.
Nieuws
Betere gezondheid bij vleeskuikens die in de stal uit het ei komen
Vleeskuikens die in de stal uit het ei komen, vertonen minder uitval en hebben minder last van voetzoollaesies. Ook op de lange termijn lijkt deze manier van uitkomen positieve effecten te hebben.
Nieuws
Nederland telt ruim 27 miljoen huisdieren
Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens houdt meer dan 27 miljoen huisdieren, blijkt uit nieuwe cijfers. Katten en honden worden door het grootste aantal huishoudens gehouden.
Nieuws
Dierenwelzijn blinde vlek bij maatschappelijk verantwoord ondernemen
Bedrijven zouden zich verantwoordelijker moeten gedragen tegenover dieren. Dat stelt ethicus Monique Janssens in haar proefschrift Animal Business, Corporate responsibility towards animals, dat zij 8 oktober jl. verdedigde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Nieuws
Minister informeert Tweede Kamer over voortgang welzijn gezelschapsdieren
Wie met dieren werkt of leeft, heeft ook de verantwoordelijkheid goed voor ze te zorgen. Het welzijn van de dieren hoort steeds voorop te staan. Een dierenhouder of eigenaar moet dus zeker weten dat zijn dieren dierwaardig kunnen leven in en rond het huis, de stal, de wei, het water of tijdens het vervoer. Hij moet ook uitzoeken waar de dieren behoefte aan hebben. Hij moet inspelen op hun natuurlijke gedrag of het leren verstaan en iedere dag de juiste omstandigheden scheppen met een schoon onderkomen, voldoende buitenlucht, gezond voer, vers drinkwater, en liefde en aandacht.
Nieuws
Aan de slag met dierenwelzijn op de basisschool
Nog sterker dan bij volwassenen hebben dieren voor kinderen een heel bijzondere betekenis. Onderwijs is een goed middel om de betrokkenheid van kinderen bij de natuur en hun kennis van biologie te stimuleren. Onderwijs kan ze bovendien voorbereiden op de lastige vragen rond dierenwelzijn waarmee ze steeds vaker geconfronteerd zullen worden.
Nieuws
Geen van de VN doelen voor biodiversiteit behaald
Geen van de biodiversiteitsdoelen die tien jaar geleden door de Verenigde Naties zijn opgesteld zijn behaald. Wilde dieren gaan overal ter wereld hard achteruit. De achteruitgang is alleen te stoppen door drastische ingrepen.
Nieuws
Nieuwe besmettingen COVID-19 bij nertsenbedrijven
In totaal zijn nu bij 33 nertsenbedrijven in Nederland besmettingen met het coronavirus SARS-CoV-2 geconstateerd. De meest recente besmettingen zijn vastgesteld bij een nertsenbedrijf met ongeveer 700 moederdieren in De Mortel, en bij een nertsenbedrijf met ongeveer 8000 moederdieren in Ottersum.
Nieuws
Gelukkige varkens in Brabant
'Gelukkige varkens zijn gezonder, sterker en produceren lekkerder vlees' zegt Tjacko Sijpkens, initiatiefnemer van Het Familievarken. Op een proefboerderij in Brabant wordt onderzoek gedaan naar een innovatieve milieu- en diervriendelijke varkenstal.
Nieuws
Provincies nemen hun verantwoordelijkheid met Interprovinciaal Wolvenplan
De provincies zijn wettelijk verantwoordelijk voor het natuurbeleid in relatie tot wolven. Ze geven met het Interprovinciaal Wolvenplan invulling aan hun verantwoordelijkheid om de wolf te beschermen en tegelijkertijd de faunaschade zo veel mogelijk te beperken door het inzetten op preventieve maatregelen.
Nieuws
Hittestress bij varkens voorkomen met hitteprotocollen
Het is belangrijk om varkens in de stal en tijdens transport op hete zomerse dagen te beschermen tegen hitte. Managementmaatregelen in de stal kunnen het de varkens wat aangenamer maken ten tijde van warme perioden. Ook treden hitteprotocollen voor transport in werking op warme dagen.
Nieuws
Beheermaatregelen voor insecten gemeente Ede
Gemeente Ede streeft na de biodiversiteit te behouden, herstellen en versterken. Insecten zijn daar een cruciaal onderdeel van. In een rapport worden verschillende maatregelen voor de korte en lange termijn beschreven ter bevordering van de insectenstand in de gemeente.
Nieuws
Herwaardering van hooi
Hooi heeft veel positieve eigenschappen die de gezondheid van het vee ten goede komt. Goed hooi bevat voedingsstoffen als vitamine D, eiwitten en suikers, bevordert de pensverwerking en verbetert de voerbenutting. Hooi kan een goed alternatief zijn voor mais. Maar goed hooi produceren vraagt om een planmatige aanpak.
Nieuws
Rotkreupel op helft Nederlandse schapenbedrijven
Rotkreupel bij schapen is een pijnlijke bacterie-infectie van de tussenklauwhuid. Op de helft van de schapenbedrijven in Nederland hebben dieren er last van. Voor behandeling van deze aandoening zijn er verschillende mogelijkheden, maar het bekappen van klauwen wordt afgeraden.
Nieuws
Komt er ook een chipplicht voor de kat?
Voor katten geldt nog geen chipplicht. Verschillende organisaties pleiten er echter voor om het chippen èn registreren van katten wel verplicht te stellen. Hierdoor kunnen vermiste en gevonden katten eerder met de eigenaar worden verenigd, wat met name belangrijk is bij zieke en gewonde katten die door een snelle hereniging goede diergeneeskundige zorg krijgen.
Nieuws
Rol landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren in verspreiding van coronavirus onbekend
Er zijn nu geen aanwijzingen dat dieren een rol spelen in de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2, dat de longziekte COVID-19 kan veroorzaken. Er zijn wel meldingen van infecties bij dieren, die naar alle waarschijnlijkheid het resultaat zijn van transmissie van mens op dier.
Nieuws
Dierenbescherming presenteert visie op toekomstbestendige veehouderij
De Dierenbescherming heeft afgelopen week het Deltaplan Veehouderij gepubliceerd. Daarin schetst zij haar visie voor de veehouderij in 2050, aan de hand van vier transitiepaden met als resultaat een diergerichte, integraal duurzame veehouderij.
Nieuws
Online cursus Stressvrij omgaan met de koe gestart
Het contact met koeien in de veehouderij is vaak fysiek met veel druk op de dieren. Regelmatig is er te weinig oog voor sociale verhoudingen tussen de dieren. Dit kan leiden tot bange, gestreste koeien, waardoor er meer gezondheidsproblemen voorkomen en de productie terugloopt.
Nieuws
RDA: zet het dier voorop in kringlooplandbouw
Zet dierenwelzijn en diergezondheid voorop bij de omschakeling naar kringlooplandbouw en bouw verder aan een dierwaardige veehouderij. Deze aanbevelingen doet de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) in zijn nieuwe zienswijze ‘Dierenwelzijn in de kringlooplandbouw’.
Nieuws
Tijd voor dialoog over de omgang met dieren
De omgang met dieren is een thema dat breed leeft in de samenleving en dierenwelzijn gaat veel mensen aan het hart. Maar hoe moeten wij op een goede manier met dieren samenleven en met ze omgaan? En wat is eigenlijk goed? Het Centre for Sustainable Animal Stewardship (CenSAS) wil een dialoog tot stand brengen over de omgang met dieren, waarin alle partijen op een constructieve manier deelnemen en waarin verschillende belangen worden meegenomen.
Nieuws
Waterverstrekking en welzijn vleeskuikens en vleeskuikenouderdieren
Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert toe te zien op permanente waterverstrekking bij vleeskuikens en vleeskuikenouderdieren. Op basis van literatuuronderzoek en de consultatie van experts en stakeholders blijkt dat er met name voor vleeskuikenouderdieren een negatieve impact is op het dierenwelzijn, omdat er niet gedurende het hele etmaal water wordt verstrekt aan de dieren.
Nieuws
Brochure biologische vleeskippenhouderij
Bij consumenten is een groeiende aandacht voor dierenwelzijn en vleeskwaliteit. Daarom groeit ook de belangstelling voor biologische vleeskippen. Voor kleinschalige pluimveehouders is kennis gebundeld in een brochure.
Nieuws
Pleidooi voor plaatsing dierenhulpverleners en dierenartsen op lijst cruciale beroepen
Dierenhulpverlening is vooralsnog door de overheid niet benoemd tot cruciaal beroep: beroepsgroep die in de omstandigheden van coronavirus COVID-19 vraagt om continue bezetting. Dierenartsen voor gezelschapsdieren, medewerkers bij dierenopvangcentra en dierenambulancemedewerkers kunnen geen aanspraak maken op kinderopvang, terwijl het wel belangrijk is dat de zorg voor dieren door blijft gaan.
Nieuws
Mijdt contact met dieren bij coronabesmetting
Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat dieren besmet kunnen worden met het coronavirus, wordt bij een besmetting geadviseerd contact met dieren toch zo veel mogelijk te mijden. Besmette veehouders moeten ook niet in de stal komen, maar de zorg voor dieren aan anderen overlaten.
Nieuws
Duurzame en effectieve knaagdierbeheersing
Ratten en muizen kunnen gezondheidsproblemen, economische schade en overlast veroorzaken. Traditioneel worden ze daarom bestreden met chemische middelen. Deze zijn echter voor de mens, andere zoogdieren en vogels zeer giftig. De overheid wil graag tot een duurzame en effectieve knaagdierbeheersing komen; een geïntegreerde knaagdierbeheersing met nadruk op preventie. Hiertoe is nieuw beleid ingezet.
Nieuws
Koe draagt bij aan succes zorgboerderij
Een koe kan op een zorgboerderij een sleutelrol in het succes vervullen. Koeien zijn rustgevend, ze kunnen zorgen voor vermindering van stress of helpen herinneren aan vroeger. Maar ze moeten wel gesocialiseerd zijn.
Nieuws
Minder vlinders door stikstofdepositie
De overmaat aan stikstof in Nederland is een oorzaak van de achteruitgang van diverse soorten planten en dieren. Ook de achteruitgang van veel Nederlandse vlindersoorten kun je toeschrijven aan de stikstofdepositie. Wil je de vlinderstand herstellen, dan moet de stikstofdepositie verminderen.
Nieuws
Drie diersoorten op de huis- en hobbydierenlijst geplaatst
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de grootoorspringmuis, Afrikaanse dwergmuis en Wagners gerbil op de huis- en hobbydierenlijst geplaatst. Naar aanleiding van de uitspraken van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft de Wetenschappelijke Adviescommissie Positieflijst deze soorten beoordeeld aan de hand van een beoordelingskader.
Nieuws
Beschermingsplan voor de zandhommel
De zandhommel is een van de meest bedreigde hommelsoorten in Nederland. Door gerichte maatregelen, zoals het verhogen van bloemrijkdom in bermen, agrarische gebieden en natuurgebieden, kun je de bestaande populatie beschermen. Dat blijkt uit een beschermingsplan van Kenniscentrum EIS.
Nieuws
Ophokplicht voor commercieel gehouden vogels
Sinds 12 februari 2020 geldt een ophokplicht voor commercieel gehouden vogels. Op dit moment heerst er nog geen vogelgriep in Nederland, maar door een recente besmetting in Duitsland is er een verhoogd risico op introductie van het virus vanuit besmette wilde vogels.
Nieuws
Gezonde koeien met kruiden
Door een koe in een kruidenrijke weide te laten grazen, blijft die gezonder. En voor kalveren met diarree blijkt een kruidenbal te werken. Je bent zo minder afhankelijk van antibiotica en een kruidenrijke weide is bovendien beter voor insecten en weidevogels.
Nieuws
Huis- en hobbydierenlijst verwacht in eerste kwartaal van 2021
Naar verwachting wordt de huis- en hobbydierenlijst in het eerste kwartaal van 2021 definitief. Een onafhankelijke commissie gaat in de komende maanden ongeveer 260 zoogdiersoorten beoordelen. Betrokkenen kunnen hier na de zomer op reageren, waarna de lijst definitief wordt gemaakt.
Nieuws
Sectorbrede samenwerking gestart om te komen tot een stabiel aanbod van sociale en gezonde honden
De samenwerking - onder de naam FairDog - levert de instrumenten die nodig zijn om tot een volledig aanbod van sociale en gezonde honden in Nederland te komen. Zo worden kwaliteitscriteria vastgesteld voor de fokkerij en voor de adoptie van buitenlandse herplaatsers, en wordt een ‘bonafide’ platform ontwikkeld waar consumenten met een gerust hart ‘een gezonde en sociale hond’ kunnen aanschaffen.
Nieuws
Minister Schouten opent nieuwe Kipster boerderij
Afgelopen week is de nieuwe boerderij van Kipster in Beuningen (Gelderland) geopend. Kipster zet in op een volledig gesloten kringloop, en streeft naar dierenwelzijn van het hoogste niveau en naar klimaatneutrale eieren.
Nieuws
NVWA: diervoeder in het algemeen veilig, veel diergezondheidsclaims voldoen niet
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de keten - aanvoer, productie, handel en afzet - van producten die bestemd zijn voor diervoeder geanalyseerd. Deze integrale ketenanalyse levert een beeld op van de risico’s die zich in deze keten kunnen voordoen op het gebied van voedselveiligheid en diergezondheid.
Nieuws
RDA pleit voor dialoog over gene-editing bij dieren
De Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) pleit voor dialoog over de toepassing van gene-editing technieken zoals CRISPR-Cas bij dieren. De RDA heeft hiertoe minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een brief gestuurd, en vraagt ook om een gedegen afwegingskader wat de belangen van het dier borgt.
Nieuws
Raad van de Europese Unie zet in op aanscherping dierenwelzijnswetgeving
De Raad van de Europese Unie heeft deze week conclusies over dierenwelzijn aangenomen. De conclusies onderstrepen het belang van dierenwelzijn als integraal onderdeel van een duurzame dierlijke productie.
Nieuws
Handvatten voor aanpak vogelmijt bij pluimvee
De vogelmijt of bloedluis veroorzaak veel schade bij pluimvee. De bestrijding is vaak lastig. In een rapport is kennis over de vogelmijt samengevat. Het geeft handvatten voor aanpak op legpluimveebedrijven.
Nieuws
Alertheid voor rhinopneumonie bij paarden
De Dierenartsen Praktijk (DAP) Groesbeek waarschuwt paardenbezitters voor de mogelijke verspreiding van het Rhinopneumonie-virus. Net over de grens, in Kleef, zijn onlangs 17 paarden gestorven. Het is nog onduidelijk of het om een besmetting met het rhinovirus ging.
Nieuws
Otterpopulatie groeit, aantal verkeerslachtoffers ook
Nadat in 1988 de otter in Nederland was uitgestorven, is in 2002 gestart met een herintroductieprogramma voor de otter. De gegevens over de winter 2018/2019 laten zien dat de populatie in verspreiding en aantal blijft toenemen. Het aantal verkeersslachtoffers neemt echter ook toe.
Nieuws
Afschot edelherten Oostvaardersplassen stilgelegd
Vorige week bepaalde de rechtbank Midden-Nederland dat Staatsbosbeheer dit jaar geen edelherten meer mag afschieten in de Oostvaardersplassen. De rechtbank oordeelde dat de provincie Flevoland niet goed heeft kunnen uitleggen waarom het nodig is om zoveel dieren af te schieten dat er uiteindelijk nog 490 overblijven.
Nieuws
Handboek biologische varkenshouderij
In het handboek voor biologische varkenshouderij vinden varkenshouders naast technische informatie ook veel informatie over hoe je de gezondheid en het welzijn van varkens kunt verbeteren. Het oorspronkelijk Engelstalige boek is vertaald in het Nederlands.
Nieuws
Hokverrijking voor varkens speerpunt Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) letten vanaf dit jaar extra op hokverrijking voor varkens. Europese regels schrijven voor dat varkens permanent moeten kunnen beschikken over voldoende materiaal om te onderzoeken en mee te spelen.
Nieuws
Mezensterfte door vlooien- en tekenmiddel
Mezensterfte wordt waarschijnlijk niet veroorzaakt door de middelen die gebruikt worden tegen de buxusmot. Het lijkt er meer op dat diergeneesmiddelen die gebruikt worden tegen vlooien en teken bij honden en katten zorgen voor sterfte onder jonge mezen.
Nieuws
'Veehouderij op drift': onderwijsdag veehouderij inspirerend
Floating Farm Rotterdam was het toneel voor de Landelijke Onderwijsdag Veehouderij op 5 november. Het programma bood bezoekers interessante inzichten en inspirerende workshops over innovaties voor een duurzame, toekomstbestendige veehouderij. De presentaties van deze dag zijn nu beschikbaar.
Nieuws
Veel aandacht voor samenstelling en verteerbaarheid huisdiervoeding
Europese wetenschappers hebben een rapport gepubliceerd dat meer duidelijkheid geeft over de rol van koolhydraten in diervoeding. Hoewel honden en katten zetmeel en andere koolhydraten niet speciaal nodig hebben, kunnen ze deze wel prima gebruiken als energiebron. Voorwaarde is wel dat het op de juiste manier van tevoren bewerkt is en het voer daarnaast ook voldoende andere ingrediënten, zoals vetten en eiwitten, bevat.
Nieuws
Beter Leven keurmerk groeit
Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming blijft groeien. De Dierenbescherming verwacht in 2020 uit te komen op 40 miljoen dieren die per jaar volgens de criteria van het keurmerk worden gehouden. Vandaag was de aftrap van de jaarlijkse Beter Leven week.
Nieuws
Past de vleeskalversector in de duurzame ambities van de overheid?
Dit jaar presenteerde minister Schouten van Landbouw haar visie op verduurzamen van de veehouderij. Het gaat om een omslag naar kringlooplandbouw: het sluiten van de mest-veevoerkringloop, het herstel van biodiversiteit, het reduceren van emissies en eisen op het gebied van dierenwelzijn en diergezondheid. Hoe past de vleeskalverhouderij in dit plaatje?
Nieuws
Vroege voeding vleeskuikens binnen 5 jaar verplicht
Vleeskuikens moeten binnen 36 uur na uitkomst over water en voer beschikken. Dit is het gevolg van een uitspraak van het College voor Beroep van het bedrijfsleven (CBb) vorig jaar. Broederijen krijgen 5 jaar de tijd om voorzieningen te treffen die dat mogelijk maakt.
Nieuws
Naar een nieuw partnerschap tussen mensen en dieren
De positie van het dier in onze maatschappij verandert. Inbreuken op dierenwelzijn worden steeds minder geaccepteerd. We bewegen naar een nieuw verbond tussen mensen en dieren.
Nieuws
Kringlooplandbouw centraal in landbouwbegroting
In de begroting van het ministerie van LNV voor 2020 - ruim € 1,4 miljard - staat de transitie naar kringlooplandbouw en een duurzame visserij centraal. Ook voor het GroenPact, waarvoor € 4,5 miljoen is begroot, zijn de omslag naar kringlooplandbouw en de klimaatopgaven leidend.
Nieuws
Op weg naar kringlooplandbouw en een duurzame veehouderij
Om te komen tot een toekomstbestendige veehouderij hebben sectoren, ketenpartijen en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) afspraken gemaakt, gebundeld in het programma Duurzame Veehouderij. Het programma kent drie onderdelen: Inspireren en experimenteren, verbeteren van de condities om te verduurzamen, en concrete stappen door de sectoren zelf.
Nieuws
Tientallen exotische zoogdiersoorten aangetroffen in de huisdierenhandel
Begin augustus berichtte Stichting AAP dat tientallen soorten exotische dieren, waaronder apen, gewoon te koop zijn via Marktplaats en Facebook. Stichting AAP heeft van maart tot mei 2019 onderzocht hoe het staat met de handel in exotische zoogdieren als huisdier in Nederland.
Nieuws
Ruiming pluimvee bij laagpathogene vogelgriep besmetting in Nederland
Bij een laagpathogene H3N1 vogelgriep uitbraak in Nederland vindt ruiming van het besmette bedrijf plaats. De getroffen pluimveehouder waarvan de dieren geruimd zijn, ontvangt een vergoeding vanuit het Diergezondheidsfonds (DGF) voor pluimvee.
Nieuws
Vernieuwd handboek melkveehouderij 2019/2020
Het nieuwste Handboek Melkveehouderij ontsluit nieuwe kennis over de melkveehouderij. Het handboek is digitaal beschikbaar en voor iedereen toegankelijk.
Nieuws
Gebruik antibiotica stabiliseert; relatie antibioticareductie en productie onderzocht
De verkoop van antibiotica voor gebruik in de veehouderij in Nederland daalde van 2009 tot 2017 met bijna 64%. De afgelopen jaren daalt het gebruik nog licht en lijkt zich te stabiliseren. Uit onderzoek blijkt dat de antibioticareductie niet nadelig uitpakt voor productieresulaten en concurrentiepositie Nederlandse boeren.
Nieuws
Ondernemers over het terugbrengen van huisdieren
Wat te doen als ondernemer van een dierenspeciaalzaak als iemand een huisdier heeft gekocht wat niet bevalt? En hoe wordt er omgegaan met klanten die een dier komen terugbrengen vanwege een allergische reactie of met de mededeling dat het dier teveel tijd kost? In het artikel "Huisdieren terugnemen" komen ondernemers aan het woord.
Nieuws
Dierlijke en menselijke emoties verschillen nauwelijks
Emoties zijn belangrijk voor het functioneren van mens en dier. Als gevolg van een emotie reageren mensen en dieren op een situatie en passen ze zich aan. Bij dieren is het echter moeilijk vast te stellen of ze emoties ook op dezelfde manier ervaren als mensen. Etholoog en apendeskundige Frans de Waal denkt van wel; hij schreef er het boek 'Mama’s laatste omhelzing over'
Nieuws
Op vakantie: waar voldoet een goede dierenopvang aan?
Olifanten, koala’s, luiaards, of misschien wel tijgers; lokale diersoorten spotten op vakantie is een geweldige belevenis. Als het niet mogelijk is om deze dieren in het wild te zien, is een goede opvang een mooi alternatief. Maar hoe weet je welke opvang diervriendelijk is?
Nieuws
World Animal Protection: beter kippenvlees amper duurder
Volgens World Animal Protection is vlees van kippen die een beter leven hebben gehad veel goedkoper dan gedacht. De productiekosten van een kip met een hogere welzijnsstandaard liggen slechts 6 tot 9 eurocent per kilogram hoger dan de productiekosten van de kip uit de intensieve veehouderij.
Nieuws
Eikenprocessierups: ook risico voor dieren
De eikenprocessierups veroorzaakt veel overlast dit jaar, meer dan voorgaande jaren. Enorme jeuk, rode bultjes en soms zelfs heftige klachten als kortademigheid of een dikke tong kunnen het gevolg zijn van contact met de minuscule brandhaartjes van de rups.
Nieuws
Beleid gezelschapsdieren: focus op verantwoorde aanschaf en houderij
Het beleid van de Rijksoverheid op het terrein van gezelschapsdieren is gericht op het verantwoord houden van dieren. Iedereen die een huisdier neemt, neemt de verantwoordelijkheid op zich om het dier op een goede manier te verkrijgen en te houden.
Nieuws
Tips om hittestress bij dieren te voorkomen
Met temperaturen van boven de dertig graden, wordt het de komende week heet. Veel dieren kunnen hierdoor last van hittestress krijgen. Van belang is voldoende water, schaduw en verkoeling, en bij aanhoudende hitte dat de dieren blijven eten.
Nieuws
Documentaire Cat Stories: over de relatie tussen katten en hun baasjes
Op 4 juli brengt Amstelfilm de documentaire ‘Cat Stories’ uit. Een luchtige en zomerse documentaire voor kattenliefhebbers, waarin de relatie tussen katten en hun baasjes centraal staat.
Nieuws
Fairfok: Zo kies je een gezonde en sociale hond
Het Fairfok platform heeft speciaal voor hondenkopers een brochure uitgebracht met een overzicht van beschikbare informatie, diensten of producten van organisaties die zich actief inzetten voor de gezonde en sociale hond in Nederland.
Nieuws
Omslag naar kringlooplandbouw krijgt een forse impuls
Omschakeling naar kringlooplandbouw in 2030 is nodig om de landbouw, tuinbouw en visserij nieuwe perspectieven te geven. Het is een omschakeling van voortdurende verlaging van de kostprijs van producten naar voortdurende verlaging van het verbruik van grondstoffen en een zorgvuldig beheer van bodem, water en natuur.
Nieuws
Afname van weidevogels: mogelijke relatie met bestrijdingsmiddelen?
In het beheer van weidevogels is nog relatief weinig aandacht geweest voor blootstelling aan bestrijdingsmiddelen via voer en mest, en de negatieve effecten op voedsel van weidevogels zoals insecten en wormen. Onderzoek op veehouderijbedrijven en nadere analyses hiervan door toxicologen en weidevogelexperts vestigen nu de aandacht op dit onderwerp.
Nieuws
Notenbomen voor kippen en klimaat
Kippen zijn bosvogels die zich op hun gemak voelen onder bomen. Door walnoten te planten, bied je kippen niet alleen een veilige uitloopmogelijkheid, maar door opname van CO₂ verminder je ook de emissie van broeikasgassen.
Nieuws
RDA: sector hulpdieren moet worden geprofessionaliseerd
De sector waarin hulpdieren worden ingezet om mensen met een beperking te helpen moet worden geprofessionaliseerd. Dat is nodig om het welzijn van de betrokken dieren te waarborgen.
Nieuws
Dierenwelzijnsorganisaties lanceren Dierenkieswijzer Europese verkiezingen
In aanloop naar de Europese verkiezingen op 23 mei heeft de Dierencoalitie afgelopen week de Dierenkieswijzer gelanceerd. Deze biedt inzicht in de mate van diervriendelijkheid van politieke partijen.
Nieuws
Biodiversiteit wereldwijd in gevaar
De achteruitgang van natuur gaat sneller dan ooit en steeds sneller dreigen soorten uit te sterven. Een miljoen planten- en diersoorten worden bedreigd met uitsterven als de mensheid op de huidige voet verder gaat met destructief landgebruik, klimaatverandering, overbevissing, vervuiling en introductie van invasieve soorten.
Nieuws
Lesmateriaal voor MBO keuzedeel landbouwhuisdieren online
Voor het MBO Keuzedeel Landbouwhuisdieren is een wiki beschikbaar die gebruikt kan worden tijdens de bijbehorende lessen. Het keuzedeel omvat een verdieping van de kennis en vaardigheden met betrekking tot te verrichten werkzaamheden als assistent in de dierenartspraktijk voor landbouwhuisdieren.
Nieuws
Fokken op veerkrachtige koeien
Fokken op veerkracht is mogelijk. Alhoewel de melkproductie achteruit lijkt te gaan, levert het per saldo de veehouder meer op.
Nieuws
Gezondheid ondersteunende middelen voor dieren
Een 'kruiden Wiki' op Groen Kennisnet draagt bij aan de verspreiding van kennis over natuurlijke middelen voor de gezondheid van dieren.
Nieuws
Lesmateriaal mbo: Hoe kies je de beste stieren voor je bedrijf?
Melkveehouders kiezen koeien en stieren met de meest gewenste eigenschappen voor een nieuwe generatie melkkoeien. Hoe selecteer je de beste dieren voor je bedrijf? Er is nieuw lesmateriaal voor het mbo.
Nieuws
Welzijnsrisico's door extreem uiterlijk designerkat Bambino Sphynx
Onderzoek van de Universiteit Utrecht toont aan dat het fokken van de 'designerkat' Bambino Sphynx veelal gepaard gaat met gezondheids- en welzijnsproblemen voor de dieren. Bij deze katten ontbreken vacht en snorharen, en ze hebben verkorte poten.
Nieuws
Gebruik van stroomhalsbanden bij honden verboden vanaf 1 juli 2020
Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft besloten om een algeheel verbod op het gebruik van de stroomhalsband in te voeren. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gebruik van een stroomband ernstige inbreuk doet op het welzijn van het dier.
Nieuws
Dierenbeschermers op de bres tegen hittestress tijdens veetransport
Wat de Dierenbescherming en Eyes on Animals betreft moet er meer gebeuren om vee tijdens transport op hete zomerse dagen te beschermen tegen de hitte. In een campagne roepen ze op tot aanscherping en het wettelijk vastleggen van het Nationale plan voor veetransport bij extreme temperaturen, en tot betere handhaving van dit plan.
Nieuws
Nationaal Park De Hoge Veluwe: geen wolven in het park
De wolf is bezig aan een gestage opmars in Europa en heeft nu ook Nederland bereikt. Wolven lijken zich te hebben gevestigd op de Veluwe. Maar beheerders van Nationaal Park De Hoge Veluwe willen de wolf uit het park.
Nieuws
Nieuwe criteria voor handhaving regels voor hondenfokkerij
Om handhaving van de regels voor hondenfokkerij beter mogelijk te maken komt de overheid met nieuwe dierenwelzijnscriteria voor ouderdieren en nakomelingen van kortsnuitige honden. Deze richten zich op uiterlijke kenmerken, zoals de schedelvorm, vorm van de neus en de ogen.
Nieuws
Broederijonderzoek bij Aeres
Niet alleen water, voer, klimaat en stalinrichting hebben invloed op de kwaliteit van kuikens op een broederij, ook de herkomst van de eieren en het management speelt een rol. Pluimveestudenten bij Aeres Hogeschool voeren broederijonderzoek uit.
Nieuws
Verantwoord konijnenmenu
De meeste voedingsproducten voor konijnen bevatten niet alle benodigde voedingsstoffen. Een gezond dieet bestaat vooral uit hooi en groente, aangevuld met brokjes en fruit.
Nieuws
Veehouders kunnen met app dierenwelzijn scoren
In België hebben Boerenbond en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) samen de app 'Dierenwelzijn scan' ontwikkeld. Veehouders geven via hun smartphone antwoorden op een aantal vragen, waarna ze van ILVO een rapport ontvangen over de dierenwelzijnscore voor hun bedrijf.
Nieuws
Uitzending Rambam over houden exotische dieren vestigt aandacht weer op huisdierenlijst
Tv-programma Rambam onderzocht hoe makkelijk het is om in Nederland een exotisch dier te kopen in dierenwinkels, op beurzen of online. Op dit moment zijn er vanuit de huisdierenlijst geen beperkingen om dieren te houden.
Nieuws
Nieuw MBO lesmateriaal over ontwikkelingen in huisvesting melkvee
Voor het MBO onderwijs is nieuw lesmateriaal gemaakt over ontwikkelingen in stallen voor melkvee. Inzichten zijn uitgewerkt rond de thema’s: innovaties, welzijn en milieu. Laat je inspireren door een veelheid aan beeldend materiaal!
Nieuws
Discussie over natuurbeheer en faunabeheer
Het wildbeheer is sterk gericht op streefaantallen of een doelstand, maar het kan ook anders. Je zou je meer kunnen richten op het gewenste effect op de bossamenstelling, schrijft Vakblad Natuur Bos Landschap in een special over jacht.
Nieuws
Dier krijgt meer zorg en aandacht dan 25 jaar geleden
Dieren krijgen meer aandacht en zorg dan vijfentwintig jaar geleden. Ook worden ze beter beschermd door wetten en regels. Nederland steekt daarbij gunstig af tegen andere landen.
Nieuws
Drie ondernemers over de toekomst van de landbouw
De landbouw in Nederland staat aan de vooravond van een verandering. De overheid ziet toekomst in kringlooplandbouw. Drie boeren geven in de documentaire 'Boeren met toekomst' hun visie over de toekomst van de landbouw.
Nieuws
Wat is natuur in Nederland?
Wat is natuur? Is een verwaarloosd akkerland natuur? Kun je de Oostvaardersplassen wel als natuur beschouwen? En wat is de rol van de landbouw in het natuurbeheer? Het zijn vragen dia aan bod komen in de brochure 'Natuur in Nederland'.
Nieuws
Hogescholen bundelen krachten in bijenonderzoek
De hogescholen InHolland en Van Hall Larenstein gaan samenwerken in bijenonderzoek. Het doel is om de gezondheid van bijen en bestuivende insecten in het algemeen te verbeteren en te streven naar een blijvende duurzame bestuiving van gewassen.
Nieuws
Duurzame pluimveevleesketen in ontwikkeling
Consumenten hechten steeds meer belang een duurzame productie van kippenvlees. Vlees waarvan de herkomst duidelijk is waarbij dierenwelzijn gewaarborgd is. In een onderzoeksproject is daarom gewerkt aan een een duurzame vleeskuikenproductieketen.
Nieuws
World Animal Protection: te weinig aandacht voor welzijn van vleeskuikens
World Animal Protection stelt dat fastfoodketens teleurstellend weinig doen voor het welzijn van vleeskuikens. De organisatie stelde The Pecking Order op; een internationale ranking over de aandacht voor het welzijn van vleeskuikens waarvan het vlees wordt verwerkt in kipnuggets, burgers en pizza's
Nieuws
Slimmere sensoren om ziekten bij koeien op te sporen
Er zijn steeds meer sensoren die melkveehouders in staat stellen hun koeien te volgen. Het is een kwestie van tijd dat er sensoren beschikbaar komen die ziekten en aandoeningen bij melkvee kunnen opsporen.
Nieuws
Feiten en cijfers Nederlandse veehouderij
Wat is de omvang van de Nederlandse veehouderij? Hoeveel dieren zijn er? En hoeveel bedrijven? Op verzoek van landbouwminister Carola Schouten werd in 2018 een rapport opgesteld met feiten en cijfers over de Nederlandse veehouderijsectoren. Hoe hebben die cijfers zich verder ontwikkeld in de jaren die volgen? Een update.
Nieuws
Kennisvragen over hittestress bij koeien
Hittestress is een aandachtspunt onder Nederlandse melkveehouders, zeker na de hete zomer van 2018. Uit onderzoek blijkt dat koeien al hittestress ervaren bij temperaturen tussen de 20-24°C. Maar er zijn nog veel vragen voor de praktijk. Hoe pas je het rantsoen aan? Welke aanpassingen in weidemanagement zijn nodig?
Nieuws
Doel van minder biggensterfte niet gehaald
Jaarlijks sterven in Nederland ruim 5 miljoen biggen op jonge leeftijd. Aan de hand van een plan van aanpak werkt de varkenssector al 10 jaar aan het verlagen van deze biggensterfte. Hierbij wordt gestreefd naar goede zeugen en optimale zorg rond het werpen en de eerste levensweken van biggen.
Nieuws
Evaluatie Europees dierenwelzijnsbeleid binnen landbouw
Voor het eerst is het Europese dierenwelzijnsbeleid binnen landbouw uitgebreid geëvalueerd. Dit gebeurde door de Europese Rekenkamer, de instantie die controleert of de financiële middelen van de Europese Unie correct worden gebruikt en op een efficiënte manier worden ingezet.
Nieuws
Microverontreinigingen bedreiging voor visstand
Hoewel de waterkwaliteit de laatste decennia verbeterd is, staat de visstand onder druk. Bestrijdingsmiddelen, medicijnen en microplastics vormen een bedreiging voor vissen.
Nieuws
Documentaire Buddy: over zes bijzondere hulphonden en hun baasjes
Amstelfilm brengt de documentaire Buddy op 3 januari 2019 uit in de bioscopen. Hierin wordt het werk van hulphonden en hun band met de mensen op een ontroerende manier in beeld gebracht.
Nieuws
Deltaplan Biodiversiteitsherstel gepresenteerd
Een brede maatschappelijke beweging heeft op 19 december een plan voor natuurherstel in Nederland gepresenteerd. Door natuurvriendelijk beheer te stimuleren en intensief samen te werken, willen ze de biodiversiteit in het landelijk gebied herstellen.
Nieuws
UDV 2018 Landelijke Onderwijsdag 'De plek van de veehouderij in Nederland'
Op 21 november 2018 vond de jaarlijkse UDV landelijke onderwijsdag plaats. Dit jaar was het thema 'De plek van de veehouderij in Nederland.' Deelnemers konden nieuwe kennis en inspiratie opdoen in twee algemene presentaties en drie workshoprondes.
Nieuws
Sector gezelschapskonijnen gebaat bij meer transparantie
Er is weinig aandacht voor natuurlijk gedrag van gezelschapskonijnen, gebrek aan transparantie in de sector en er is vraag naar betere informatievoorziening vanuit de consument.
Nieuws
Gedragstesten honden: welke test voor welke doelgroep?
Rondom gedragstesten voor honden bestaat veel discussie tussen voor- en tegenstanders. Zeker als het gaat om het testen van een hond die een ernstig bijtincident heeft veroorzaakt, kunnen de gemoederen soms hoog oplaaien. Die discussies blijken vaak te ontstaan door misverstanden over de inzet van gedragstesten in de praktijk.
Nieuws
RDA: grootschalige insectenkweek vraagt om openheid en aandacht voor welzijn
De grootschalige kweek van insecten als bron van hoogwaardige voeding voor mens en dier maakt een snelle groei door. Door het duurzame karakter is die groei veelbelovend, maar er is wel aandacht nodig voor het welzijn van de dieren en openheid in de hele productiesector.
Nieuws
Biest voor gezonde opfok
Voor een gezonde opfok van kalveren is biest belangrijk. Biest is de eerste melk die een koe geeft direct na afkalven. Die dikke melk heeft een hoog energiehalte, is rijk aan vitaminen en bevat antistoffen. Je kunt de kwaliteit van biest testen.
Nieuws
Meer comfort voor kalf op alternatieve vloer
Kalveren op alternatieve vloeren ervaren meer comfort dan op houten roosters of betonnen roosters; dit kan als een welzijnsverbetering worden beschouwd. Overige dierkenmerken met betrekking tot de klinische gezondheid en de technisch prestaties worden niet of nauwelijks beïnvloed door het vloertype.
Nieuws
Hoe belangrijk zijn hoorns voor de koe?
De meeste koeien hebben van nature hoorns. In de biologische dynamische melkveehouderij houden koeien hun hoorns. Ze vormen een wezenlijk onderdeel van de koe.
Nieuws
Buitenkippen prooi voor roofvogels
Roofvogels als buizerd en havik vallen vallen gericht kippen in een buitenuitloop aan. Pluimveebedrijven met een uitloop ondervinden daarvan substantieel schade. De roofvogels lijken volgens een vast patroon te werken, blijkt uit onderzoek.
Nieuws
Hoed geit en schaap voor riskante stof en plant
'De geit wordt 'omringd' door talrijke microbiologische stoffen die een gevaar voor het dier vormen.' Voor de geit (en het schaap) kunnen ook fysische en chemische stoffen en planten gevaarlijk zijn.
Nieuws